Предности на прелистувачот Tor

Отворен код, лесен за користење tor прелистувач на компјутер. Можност за анонимни посети на затворени сектори на Интернет. Заштита од мрежен надзор, одржување на доверливост и анонимност.

Програмата е модификација на Firerfox, што во голема мера ја поедноставува работата на корисниците на овој прелистувач. Флеш, колачињата автоматски се блокираат, историјата и кешот на прелистувачот tor не се зачувуваат.

Ажурирањата на прелистувачот Tor редовно се објавуваат бесплатно за да се поправат проблемите и грешките. Прелистувачот Tor за Windows може да се работи без инсталација на компјутер од кој било медиум.

Брза инсталација

Изберете папка за распакување датотеки
избирање опција за инсталирање Tor

Веб-прелистувачот Tor, како што беше споменато погоре, е потполно бесплатен и достапен за преземање за секој корисник. И покрај присуството на некои недостатоци на мала брзина и неможноста да се користат лични податоци, како што е поштата, популарноста на прелистувачот Tor е многу висока. Со него, можете да го посетите речиси секој ресурс блокиран од давателот на барање на властите. Оваа функција на прелистувачот Tor за Windows е особено релевантна неодамна поради затворањето на голем број локации.

Дополнително, цел свет постои и напредува во затворената Tor мрежа, секторот во сенка на Интернетот, кој уште се нарекува и длабока мрежа. Овој дел од Интернетот често се користи за не целосно легални активности и не е достапен преку обичен прелистувач.

Можете да ја преземете најновата верзија на прелистувачот Tor бесплатно на официјалната страница на проектот, која лесно се наоѓа на барање во кој било пребарувач. Инсталирањето е многу едноставно и не се разликува од инсталирањето обичен прелистувач. Откако ќе заврши инсталацијата, иконата на прелистувачот на компјутерот ќе се појави на работната површина. Кога првпат ќе го стартувате прелистувачот tor, ќе се појави прозорец со прашањето како да се поврзете на мрежата Tor? Се препорачува да се избере директна врска. Откако ќе ја стартувате програмата, можете веднаш да го конфигурирате посакуваното ниво на безбедност, можноста за овозможување JavaScript, репродукција на видеа онлајн итн.

Прелистувачот Tor за Windows обезбедува можност веднаш да ја промените вашата IP адреса. За да го направите ова, треба да кликнете на иконата за поставки во горниот агол на прозорецот на прелистувачот и да изберете нов синџир за оваа страница. После тоа, страницата ќе се вчита повторно, а IP адресата на корисникот ќе се промени, бидејќи Tor ќе се поврзе преку нов прокси. Користејќи ја оваа икона, можете целосно да го рестартирате прелистувачот и целосно да ја промените мрежната конфигурација. За да го направите ова, изберете го копчето Промени идентитет, дозволете да ги затворите сите јазичиња и да го рестартирате Tor.

За пребарување во зоната на доменот со која се поврзува прелистувачот Tor за Windows, има вграден пребарувач DuckDuckGo. Недостаток на овој пребарувач е што пребарува само на отворена мрежа, а не е погоден за пребарување на длабока мрежа. За таа цел, постои цел сет на специјални пребарувачи. Во сите други аспекти, Tor Browser практично не се разликува од Mozilla, бидејќи е изграден на негова основа. Повеќето од поставките на tor прелистувачот на Windows, со исклучок на безбедноста, се идентични со оние на Firefox.